افزایش مایع پلی هیدرآمنیوس
مایع آمنیوتیک، مایعی است که در طول دوران بارداری حجم رحم را پر می کند و یک مایع شفاف و متمایل به زرد است که این مایع دور جنین را احاطه می کند و در درون کیسه آمنیوتیک قرار دارد . در صورتی که این مایع افزایش یابد بنام پلی هیدرآمنیوس شناخته می شود . این وضعیت می تواند همراه با حاملگی چند قلو، ناهنجاری های مادرزادی و دیابت بارداری اتفاق افتد . همچنین کم بودن مایع آمنیوتیک بنام الیگوهیدرآمنیوس نامیده می شود . کم بودن مایع آمنیوتیک ممکن است در بارداری های سن بالا، اختلال در عملکرد جفت، پارگی کیسه آب و یا ناهنجاری های جنینی بروز کند . در این مقاله قصد داریم به مطالب ذیل بپردازیم .
- پلی هیدرآمنیوس متوسط
- الیگو هیدرآمنیوس
- میزان مایع آمنیوتیک در هفته 35
- خطرات افزایش مایع دور جنین
- افزایش مایع آمنیوتیک
- مواد غذایی موثر در افزایش مایع آمنیوتیک
- علل پلی هیدرامنیو
- وظایف مایع آمنیوتیک
وظایف مایع آمنیوتیک
مایع آمنیوتیک دارای چند وظیفه می باشد که در صورت کم یا زیاد شدن این مایع سبب بروز مشکلات متعدد می شود .
- محافظت جنین از ضربه و آسیب های فیزیکی
- اجازه حرکت آزادانه به جنین
- رشد و سلامت جنین
- تکامل ریه
- محافظت جنین در برابر از دست دادن حرارت بدن
- رشد اندام ها
میزان نرمال مایع آمنیوتیک
اندازه نرمال مایع آمنیوتیک در بازه زمانی هفته بیست تا سی و پنج حدود چهارده می باشد . که این مدت مایع آمنیوتیک هنگام آماده سازی برای زایمان شروع به کاهش می کند . مایع آمنیوتیک در هفته 32-33 هفتصد تا هشتصد میلی لیتر می باشد .
افزایش مایع آمنیوتیک
افزایش مایع آمنیوتیک به معنای جمع شدن بیش از اندازه مایع می باشد . این افزایش آمنیوتیک تدریجی و در نیمه دوم بارداری اتفاق می افتد . زیاد شدن این مایع سبب تنگی نفس و زایمان زودرس می شود .
علل افزایش مایع آمنیوتیک در بارداری
در صورت افزایش غیر طبیعی حجم مایع آمنیوتیک سلامت جفت و جنین به خطر می افتد و ممکن است موجب زایمان زودرس شود . در این مواقع پزشک استراحت را برای این افراد تجویز می کند .
یکی از عواملی که سبب افزایش حجم مایع آمنیوتیک می شود دیابت در دوران بارداری است . دیابت در این دوران ممکن است موجب افزایش ادرار فرزند شود . با بررسی به موقع و کنترل دیابت می توان از افزایش مایع آمنیوتیک پیشگیری کرد .
در صورتی که مبتلا به عفونت های پاراویروس یا توکسوپلاسموز هستید این بیماری سبب افزایش مایع آمنیوتیک می شود و همین امر احتمال زایمان زودرس را افزایش می دهد .
خطرات افزایش مایع آمنیوتیک
- خونریزی بیشتر بعد از زایمان
- زایمان زودرس
- پارگی و یا جدا شدن جفت جنین
- فشار در ناحیه بند ناف که موجب کمبود اکسیژن می شود
درمان افزایش مایع آمنیوتیک
در اکثر مواقع حدود پنجاه درصد موارد خود به خود درمان می شود . اما در مواقعی که مایع آمنیوتیک بسیار زیاد باشد با استفاده از روش آمنیوسنتز درمان می شود . در این روش با استفاده از یک سوزن مایع اضافی را خارج می کنند. در صورتی که مقدار مایع زیاد باشد ممکن است تعداد دفعات استفاده از روش آمنیوسنتز هر هفته و یا حتی بیشتر باشد . در برخی اوقات ممکن است برای کم کردن مایع آمنیوتیک از داروهای مهار کننده نظیر ایندومتاسین استفاده شود که مصرف دارو حتما باید با تجویز پزشک باشد .
آزمایش آمینیوسنتز
آزمایش آمنیوسنتز یک روش پزشکی برای تشخیص مشکلات و سلامتی نوزاد قبل از تولد است . نوزاد در رحم مادر با مایع آمنیوتیک احاطه شده که آن را حفاظت و تغذیه می کند . غوطه ور شدن در مایعی که سلول های کودک را تشکیل می دهد به پزشکان امکان تست مواد ژنتیکی را می دهد . در آمنیوسنتز پزشک یک نمونه از این مایع را برای تست اختلالات ژنتیکی خاص و نواقص مادرزادی برمی دارد . آمنیوسنتز معمولا در سه ماهه دوم بارداری در هفته های پانزده تا هجده بارداری انجام می شود . به طور کلی انجام این آزمایش برای زنانی که فاکتور های ریسک بالا دارند و سن 35 سال و بالاتر که خطر ابتلا به اختلال کروموزونی مانند سندرم داون را افزایش می دهد، توصیه می شود . آزمایش آمنیوسنتز در سه ماهه سوم بارداری برای تعیین تکامل ریه های کودک و یا زایمان های زودرس انجام می شود . همچنین برای تشخیص عفونت رحمی و یا کم خونی در نوزاد توصیه می شود .
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص سونوگرافی خوب در غرب تهران به ادامه مطلب مراجعه نمایید.
برخی از خدمات سونوگرافی مهر ایرانیان