فیبروم یا میوم های رحم توده های خوش خیم شایعی هستند که خوشبختانه احتمال بدخیمی آن بسیار نادر و نزدیک به صفر است . فییبروم یک بافت خوش خیم از جنس بافت رحم است که معمولا چهل تا پنجاه درصد زنان در سنین باروری به این مشکل مبتلا هستند. برای تشخیص و درمان فیبروم رحم می توان با تشخیص پزشک سونوگرافی انجام داد. باید توجه داشت که این بیماری اصولا دارای علائم خاصی نمی باشد اما در ادامه به بارزترین و شایع ترین آنها اشاره شده و راه های درمان آن نیز ذکر می شود.
علل ایجاد فیبروم های رحمی
یکی از عوامل تشکیل فیبروم های رحمی ژنتیک می باشد. در صورت عدم درمان فیبروم رحم ، ممکن است منجر به ایجاد ناباروری و سایر مشکلات در بانوان گردد. خطر ابتلا به این بیماری در زنانی که وزن بالای دارند خیلی بالا است و در مقابل آن ، خطر ابتلا به این بیماری در زنانی که باردار شده اند کمتر می باشد.
علائم بروز فیبروم های رحمی
فیبروم ها از عضلات صاف رحم منشا می گیرند ، این بیماری غالبا بدون علامت می باشد. گاهی ممکن است فردی سال ها به این بیماری مبتلا باشد ولی به علت نداشتن هیچ علائمی ، هیچ اطلاعی از بیماری خود نداشته باشد . اما گاهی نیز علائم زیر ممکن است برای بیمار ایجاد شود:
- خون ریزی های شدید قاعدگی یا خونریزی های با فواصل کوتاه
- درد های شدید زیر شکم
- احساس سنگینی در لگن
- کم خونی ناشی از خونریزی های شدید قاعدگی
تشخیص فیبروم رحم
امروزه تشخیص فیبروم های رحم با روشهای مختلفی انجام می شود. لازم به ذکر است انتخاب روش تشخیصی به عوامل مختلفی اعم از شدت علائم ، اندازه فیبروم ها و وضعیت بیمار بستگی دارد. برخی از روشهای تشخیص این عارضه به شرح زیر است:
- معاینه بالینی
- سونوگرافی
- هیستروسکوپی
- MRI
- آزمایشهای خون
- لاپاراسکوپی
درمان فیبروم رحم
به طور معمول فیبروم های رحم در مواقعی که بدون علامت هستند نیاز به درمان خاصی ندارند و تنها با انجام سونوگرافی های سالانه و گاهی شش ماه یک بار ، می توان سرعت رشد آنها را کنترل کرد .
امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی قبل از جراحی ، می توانیم با انجام سونوگرافی های پیشرفته سه بعدی واژینال ، شدت بیماری را تشخیص دهیم و به بیمار اعلام نماییم که آیا در جراحی نیاز به برداشتن رحم هست یا خیر. در ادامه روشهای مختلف درمان فیبروم رحم شرح داده می شود.
درمان دارویی
معمولا فیبروم های رحمی درمان دارویی ندارند اما گاهی در سنین بالا ، آمپول های مخصوصی توسط پزشک تجویز می شود. در طی بیست سال اخیر ، آمپولی برای پیشگیری از پیشرفت فیبروم جهت درمان استفاده می شود که به صورت یک و سه ماه تزریق می کنند. این نوع آمپول ها بر روی هورمون های جنسی تخمدان فرد تاثیر می گذارد و موجب کنترل رشد فیبروم ها می شود. شایان ذکر است از درمان های دارویی در شرایط خاصی باید استفاده گردد.
درمان فیبروم رحم با جراحی
یکی دیگر از راه های درمان این بیماری ، جراحی می باشد. جراحی فیبروم ها به دو صورت باز و بسته صورت می گیرد. این جراحی با لاپاراسکوپ و هیستروسکوپ انجام می شوند. نوع جراحی فیبروم ها با توجه به شرایط بیمار و شدت عارضه متفاوت می باشد. در جراحی لاپاراسکوپ معمولا شدت چسبندگی بسیار کمتر و نزدیک به صفر است.
روشهای پیشگیری از فیبروم رحم
لازم به ذکر است به طور قطعی و کامل نمیتوان از فیبروم رحم پیشگیری کرد و هیچ روش قطعی برای پیشگیری وجود ندارد. اما با رعایت برخی نکات میتوان احتمال بروز این عارضه را کاهش داد. در ادامه به برخی از روشهای پیشگیری از فیبروم رحم اشاره می نماییم:
- پیروی از رژیم غذایی سالم
- ورزش منظم
- مدیریت و حفظ وزنی متعادل
- کنترل استرس
- کنترل و تنظیم سطح هورمون
- عدم مصرف دخانیات و مشروبات الکلی
- مصرف قرص های مکمل و ویتامین D
- خودداری از مصرف شیرینی جات ، کربوهیدرات ، نوشابه
- علائم فیبروم رحم
- افزایش اندازه شکم
- مشکلات ادراری
- مشکلات گوارشی
- خستگی و ضعف
- قاعدگی های نامنظم و افزایش درد
- درد در حین رابطه جنسی
- تکرر ادرار
- یبوست
- علت فیبروم رحمی
- هورمون ها
- ژنتیک
- سن
- سبک زندگی و رژیم غذایی
- استرس زیاد
- ابتلا به بیماری های دیابت و فشارخون
- اضافه وزن بالا
- نداشتن تحرک کافی
- کمبود ویتامین D
آیا درمان فیبروم رحم تاثیری بر باروری دارد؟
درمان فیبروم رحم میتواند تاثیرات متفاوتی بر باروری داشته و همینطور به نوع درمان و شرایط فرد بستگی دارد. اما لازم به ذکر است برخی روش های درمانی بر باروری بانوان تاثیرگذار است. برای مثال ، هیسترکتومی به طور قطعی بر باروری تاثیر می گذارد اما میومکتومی ممکن است در اکثر افراد هیچگونه تاثیری نداشته باشد.
نتیجه گیری
با توجه به مطالب ذکر شده در بالا نتیجه می گیریم ، فیبروم های رحم توده های غیرسرطانی هستند که در دیواره رحم شکل می گیرند و باعث بروز مشکلاتی اعم از خونریزی های شدید ، درد و اختلالات در دستگاه تناسلی می شوند. روشهای درمان این بیماری شامل استفاده از داروهای هورمونی برای کوچک کردن فیبروم ها و روش های جراحی مانند میومکتومی برای برداشتن توده و هیسترکتومی برای حذف کامل رحم در موارد شدیدتر است. لازم به ذکر است قبل از درمان به بهترین مرکز تصویربرداری تهران مراجعه نمایید تا با انجام سونوگرافی دقیق و درست ابتدا این نوع بیماری تشخیص داده شود. برای کسب اطلاعات بیشتر به بهترین سونوگرافی در غرب تهران مراجعه نمایید.