پستان یکی از ارگانهای بدن در بانوان است که حساسیت زیادی روی آن وجود دارد. یکی از شایع ترین درد های که زنان از آن شکایت می کنند ، درد پستان (مستالژی پستان) است. حدود هفتاد درصد از بانوان در دوره ای از زندگی خود به درد پستان مبتلا می شوند. این درد با فعالیت های روزمره همراه است و جز معضلات بزرگی است که باعث مراجعه اکثر بانوان به پزشک می شود. در این مقاله قصد داریم در خصوص درد پستان، علت آن و راه های درمان آن بپردازیم.
آناتومی پستان
ناحیه پکتورانت شامل اجزای است که خارج از قفسه سینه قرار گرفته است و باعث اتصال اندام فوقانی به تنه می شود. این ناحیه به دو دسته سطحی و عمقی تقسیم می شود.
ناحیه پکتورانت سطحی
یکی از دسته های پگتورانت، قسمت سطحی آن است. این قسمت شامل:
- پوست
- نوک سینه
- هاله
ناحیه پکتورانت عمقی
ناحیه عمقی پکتورانت نیز شامل:
- ضمائم سینه
- عضلات
- لویونها
- مجرا
- عروق خونی
- غدد لنفاوی
- بافت چربی
- غده های پستان
- مجرای شیر
انواع درد پستان
در حالت کلی ، درد پستان به دو دسته تقسیم بندی می شود. این دردها شامل درد ادواری و درد غیر ادواری می باشد که در ادامه ، هر کدام شرح داده می شود:
-
درد ادواری پستان
یکی از شایع ترین دردهایی که زنان در پستان خود تجربه می کنند ، درد ادواری است. این درد به دلیل تغییرات هورمونی که در دوران پریود در بدن اتفاق میفتد ، به وجود می آید. باید توجه داشت که شدت درد ادواری پستان حدود 2 هفته قبل از عادت ماهانه ، بیشتر می شود. در واقع درد در سطح بالای بیرونی پستان ها می باشد که گاهی در زیر بغل نیز مشاهده می شود. عمدتا خانم های 40-20 سال آن را تجربه می کنند.
-
درد غیر ادواری پستان
دردهای غیرادواری ربطی به عادت ماهانه ندارند و عمدتا خانم هایی که دچار یائسگی شده اند ، آن را تجربه می کنند. در واقع این درد ، با سوزش یا سفتی پستان همراه است و اغلب در یک پستان مشاهده می شود. دقت کنید که این دردها گاهی می تواند به دلیل جراحت نیز اتفاق بیفتد.
پیشگیری از درد پستان
این عارضه در سنین مختلف ، در عمده زنان وجود دارد. از این رو لازم است برای پیشگیری از افزایش درد آن کارهای زیر را صورت دهید:
- لباس زیر با اندازه مناسب
- کاهش مصرف چربی
- کاهش مصرف کافئین، چای و شکلات
- دوری از ضربه
- عدم استفاده از لباس زیر در هنگام خواب شبانه
- استفاده از کمپرس سرد و گرم در هنگام درد
- ماساژ ملایم پستان
علل درد پستان
علت دردهای پستان در خانم ها به خصوص سنین جوان و میانسال ، فیبروکیستیک است. فیبروکیستیک یک بیماری نیست و به عنوان تغییرات فیبروکیستیک نامیده می شود. به علت تغییرات هورمونی بدن به خصوص نزدیک سیکل ماهیانه ، این درد ها و سنگینی در ناحیه پستان اضافه می شود.
گاهی اوقات بیمار می تواند توده را در پستان لمس بکند که این توده با هر سیکل ماهانه ممکن است جابه جا شود. همین طور با عفونت های زنانگی ، استرس و بعضی غذاهای محرک این درد افزایش پیدا می کند. نکته مهم این است که هیچ جای نگرانی برای آن وجود ندارد. فقط کافی است شما به پزشک متخصص مراجعه کنید و بررسی های اولیه و چکاپ اولیه را انجام دهید تا بتوانید با خیال راحت این مشکل را برطرف کرده و درمان را انجام دهید.
نشانه های درد پستان بدون منشا
گاهی اوقات ممکن است دردی در ناحیه پستان حس شود اما منشا این درد مربوط پستان نباشد و به عواملی نظیر کشیدگی عضلات سینه ، بیماری قلبی ، بیماری ریوی یا بیماری های دستگاه گوارش باشد.
آیا درد پستان نگران کننده است؟
در حالت کلی ، درد پستان کمی آزاردهنده و دردناک می باشد ، اما عمدتا نگرانی برای آن وجود ندارد. به این منظور که تغییرات هورمونی در بدن زنان ، امری طبیعی است پس این دردها نیز ناشی از همین تغییرات می باشند ، بنابراین موضوع نگران کننده ای نیست.
زمانی که این دردها برای طولانی مدت ادامه دار شوند و بهبود پیدا نکنند ، ضرورت مراجعه به پزشک ، فراهم می شود. طبق آمار ، 70% این دردها کاملا طبیعی بوده و مشکلی برای افراد ایجاد نکرده است. 88-75% این افراد نیز برای اطمینان حاصل کردن از سلامت خود ، اقدام به انجام سونوگرافی سینه یا ماموگرافی سینه کرده اند که نتایج طبیعی مشاهده کرده اند.
اما از بین همه آنها ، 10% افراد دچار سرطان خوش خیم و 2-1% آنها ، با آزمایشات بیشتری در این زمینه ، درگیر شده اند. از این رو ، با بروز هر علائمی که غیر طبیعی باشد ، لازم است به پزشک مراجعه نمایید تا از بروز مشکلات جدی تر ، جلوگیری کنید.
بیماری های پستان
یکی از نگرانی های زنان در رابطه با پستان مربوط به بیماری های بدخیم پستانی است. کنسرها یا بیماری ها بدخیم پستان امروزه بسیار شایع است. حتی سن احتمال به این بیماری به نسبت آنچه در کتاب ها آمده است بسیار پایین آمده است. در جامعه ایرانی سن ابتلا به کنسرها کاهش پیدا کرده است و حتی در سنین نوجوانی هم احتمال بروز این بیماری وجود دارد. از این رو لازم است تا افراد مراقبت های تشخیصی و پیشگیری کننده را به خوبی انجام بدهید.
کاهش درد پستان
زمانی که شما با این مشکل مواجه شدید ، می توانید برای کاهش درد و بهبود وضعیت ، کارهای زیر را انجام دهید:
- کاهش مصرف کافئین و سدیم
- خودداری از مصرف الکل
- عدم استعمال دخانیات
- پوشیدن لباس زیر مناسب
- استفاده از کمپرس سرد یا گرم
- مصرف غذاهای فیبردار، سبزیجات و میوه ها
- کاهش مصرف چربی
- استفاده از ویتامین های تجویز شده توسط پزشک
- مصرف آسپرین با تجویز پزشک
- هورمون درمان
علائم بیماری های پستان
یکی از علائم خیلی مهم تومورهای پستان ، لمس توده است. دقت کنید که دردها معمولا نمی توانند باعث ایجاد توده شوند یا نشان دهنده ایجاد سرطان باشند. هر خانمی از سنین بلوغ به بعد باید ماهانه معاینات پستان را انجام دهد و به محض اینکه با هر مورد مشکوکی برخورد کرد به پزشک مراجعه کند. برای این کار می توانید به سونوگرافی خوب در غرب تهران برای انجام این آزمایشات یا سونوگرافی های لازم، مراجعه کنید.