زمان مطالعه: 6 دقیقه

منظور از رادیولوژی یا تصویربرداری ، یک سری تست می باشد که عکس ها و تصاویری را از بخش های مختلف بدن می گیرد؛ این حوزه دو زمینه را در بر می گیرد – رادیولوژی تشخیصی و رادیولوژی مداخله ای – که در هر دو از انرژی تابشی برای تشخیص و درمان بیماری ها استفاده می شود. اگر چه آزمایشات تصویربرداری مختلفی وجود دارد، ولی برخی از رایج ترین آن ها ، شامل اشعه X ، اولتراسوند ، MRI ، اسکن CT و اسکن PET می باشد در مقاله رادیولوژی تهران که توسط مرکز تصویر برداری مهرایرانیان آماده شده توضیحات جامعی درباره این روش داده است پس با ما همراه باشید.

پس از اینکه بیمار تحت تست های تصویربرداری قرار گرفت، رادیولوژیست ، گزارشاتی از تفسیرهای خود را برای پزشک مربوطه ارسال می نماید.

پزشک ، نتیجه تست تصویربرداری خاص را برای یافتن تصویر مرتبط که تشخیص را ارزیابی و پشتیبانی می کند ، مورد بررسی قرار می دهد.

در بخش اول مقاله رادیولوژی تهران به تاریخچه آن می پردازیم.

رادیولوژی تهران

تاریخچه رادیولوژی

کشف اشعه X در نوامبر سال 1895 بعنوان یکی از برجسته ترین وقایع در حوزه پزشکی و علمی بشمار می آید. اشعه X در نوامبر 1895 ، توسط پروفسور آلمانی ، ویلیام کنراد رونتگن کشف شد. وی می دانست که صفحه نمایشگر ، به اشعه های ناشناخته انتقال یافته در سراسر فضای اتاق که اشعه X نامیده می شود، واکنش نشان می دهد. بعد از کشف رونتگن ، خلق تصاویر رادیوگرافیک آغاز شد که به صورت انفجار تابش یونیزه ، آغاز گردیده و تصویر کانتراست را بر روی یک تکه فیلم خلق می نمود.

چرا رادیولوژی مهم است ؟

بخش های مربوط به حوزه پزشکی که با راديولوژي ارتباط دارد ، شامل موارد زیر می باشد :

  • جراحی
  • طب اطفال
  • زایمان
  • تومورشناسی
  • واکنش به تروما
  • بیماری های عفونی

در بسیاری از موارد ، تشخیص زود هنگام ، می تواند جان بسیاری را از جمله بیمارانی که سرطان در آن ها تشخیص داده شده است ، نجات دهد. بدون تصویربرداری تشخیصی ، پزشکان نمی توانند بیماران را به شکل موثری ، مدیریت کنند ؛ به همین دلیل است که آن ها برای یافتن تشخیص و دوره درمان صحیح ، بر روی این روش تکیه می کنند.

رادیولوژی در چه زمینه هایی مورد استفاده قرار می گیرد ؟

این روش در دامنه وسیعی از موقعیت ها مورد استفاده قرار گرفته و بر حسب نوع راديولوژي و تست تصویربرداری دقیق استفاده شده ، طبقه بندی می شود. انواع تست های تصویربرداری عبارتند از :

  • رادیوگراف ها : اشعه های X برای مشاهده استخوان ها ، قفسه سینه یا شکم.
  • اسکن CT ( توموگرافی کامپیوتری ) : یک CT ، اشعه X چندگانه را از زوایای مختلف ، با استفاده از یک دستگاه شکل می گیرد و سپس تصاویر پردازش شده به وسیله کامپیوتر را خلق می کند.
  • MRI ( تصویربرداری رزونانس مغناطیسی ) : در MRI ، از میدان های مغناطیسی و امواج رادیویی با پردازش کامپیوتر ، برای خلق تصاویر ، استفاده می شود.
  • ماموگرام ها : اشعه های X تقویت شده به شکل خاص که برای بررسی و دیدن بافت های سینه ، مورد استفاده قرار می گیرند.

رادیولوژی تهران

رادیولوژی تهران

اولتراسوند : یک اولتراسوند از امواج صوتی برای خلق تصاویر متحرکی استفاده می کند که در مانیتور نمایش داده می شود و عموماً برای اکوکاردیوگرام ها و آزمایش رحم در طول بارداری مورد استفاده قرار می گیرد.

فلوروسکوپی : اشعه های X که تصاویر متحرک از بدن در زمان واقعی را خلق می نمایند. این تصویربرداری برای روندهای بسیاری خصوصاً آن هایی که شامل مجاری معده روده ای هستند ، اهمیت بسیار زیادی دارند.

داروی هسته ای : این ها مواد رادیواکتیو با عملکرد کوتاه مدت هستند که نوری را از پردازش های بدن ، تولید می کنند. یک دوربین ، نور را جمع می کند ، بنابراین کامپیوتر می تواند آن را پردازش کرده و یک تصویر را ایجاد نماید.

رادیولوژی تشخیصی از این نتایج تصویربرداری برای شناسایی دامنه وسیعی از مشکلات ، از قبیل استخوان های شکسته تا مشکلات قلبی و لخته های خون استفاده می کند.

رادیولوژی مداخله ای نیز از تصویربرداری از قبیل اسکن های CT ، MRI و اولتراسوند برای هدایت روندهای پزشکی ، استفاده می کند. بیماران معمولاً در طول روند ، خواه درمان سرطان ، درد کمر یا مشکلات کلیه و کبد به هوش هستند. در برخی موارد این نوع روش ، نیاز به جراحی را حذف می نماید.

رادیولوژی تشخیصی

این روش به حوزه ای از پزشکی مربوط می شود که اسکن های تصویربرداری غیر تهاجمی را برای تشخیص در یک بیمار مورد استفاده قرار می دهد. این تست ها و تجهیزات استفاده شده ، گاهی اوقات شامل دوزهای پایینی از تابش برای خلق تصاویر یک ناحیه با جزئیات بسیار دقیق می باشد.

رادیولوژی مداخله ای

در این روش از تکنولوژی تصویربرداری مثل اسکن CT ، اولتراسوند و MRI برای کمک به هدایت روندهای پزشکی استفاده می نماید. این تکنولوژی ، نیاز به جراحی را برای تشخیص و درمان موقعیت های خاص ، حذف می کند. بیمار اغلب تحت بی حسی بسیار ملایم ، در هنگام اجرای روند ، بیدار است.

از این روش در مواردی از قبیل درمان سرطان ها ، درمان انسدادها در سرخرگ ها و سیاهرگ ها ، درمان درد کمر ، درمان مشکلات کبد و کلیه استفاده می شود.

نحوه انتخاب رادیولوژی در تهران

بسیاری از کسانی که در تهران زندگی می کنن و قصد انجام راديولوژي را دارند می خواهند بدانند که کدام مرکز بهترین است.
برای انتخاب رادیولوژی در تهران شما می توانید در گوگل بهترین رادیولوژی در تهران یا رادیولوژی تهران جستجو کنید یا از دوستان آشنایان تان پرس و جو کنید.

پس از تحقیق و بررسی مرکز مورد نظر می توانید به آنجا مراجعه کنید.

رادیولوژیست کیست؟

رادیولوژیست ها پزشکانی هستند که در زمینه تشخیص و درمان آسیب ها و بیماری ها با استفاده از روش های تصویربرداری پزشکی از قبیل راديولوژي ، انجام معاینات و آزمایشات مانند اشعه ایکس ، توموگرافی کامپیوتری یا سی تی اسکن ، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی یا ام آر آی ، پزشکی هسته ای ، توموگرافی پوزیترون سونوگرافی ، تخصص دارند.

رادیولوژیست ها حداقل یک دوره سیزده ساله آموزش را سپری می کنند و در دانشکده پزشکی در یک دوره  چهار ساله ، و یک یا دو سال آموزش اضافی برای کسب تخصص بیشتر در زمینه هایی از قبیل انکولوژی اشعه ، رادیولوژی کودکان یا رادیولوژی مداخله ای را پشت سر می گذارند.

رادیولوژیست تشخیصی

رادیولوژیست تشخیصی متخصصی است که در زمینه انواع روش های تصویربرداری برای مشاهده داخل بدن و ارزیابی یا تشخیص وضعیت بیمار صاحب تخصص می باشد. این رادیولوژیست نقش مهمی در تشخیص سلامتی شما ایفا کرده و به عنوان مشاور متخصص ، شما را به پزشک مربوطه ارجاع می دهد.

پزشک با ارائه کمک در انتخاب روند مناسب و هدایت تکنسین های رادیولوژی ، راهنمایی های لازم را در انجام صحیح آزمایشات ارائه می دهد. آزمایشات با کیفیت ، تصاویری را به دست می دهد که توسط رادیولوژیست تفسیر و گزارش می شود. متناسب با گزارشات ارائه شده ، درمان مناسب توصیه می شود. در برخی مواقع ، آزمایش های اضافی توسط پزشک توصیه می گردد.

رادیولوژیست های تشخیصی ، از طریق اقدامات بالینی گسترده و تحقیقات مرتبط ، در شاخه فوق تخصص رادیولوژی نیز تخصص های بیشتری را به دست می آورند.

رادیولوژیست های مداخله ای

این رادیولوژیست ها پزشکانی هستند که بر روی بیماران با استفاده از تکنیک های کم تهاجمی و با هدایت تصویرهایی  مانند اشعه ایکس و ام آر آی ،  تشخیص و درمان را انجام می دهند. آنها با دقت ابزارهای مربوطه را از طریق برش های کوچک در داخل بدن هدایت می کنند و به منبعی که در آن یک مشکل پزشکی شناسایی شده است ، می رسانند. پس از انجام اقدامات لازم ، درمان های هدفمند آغاز شده و بهترین طرح درمان ارائه می شود. این درمان ها برای بیماری هایی مانند بیماری های قلبی ، سکته مغزی ، سرطان و فیبروم رحم نیز انجام می شود و در مقایسه با  روش های جراحی سنتی ، میزان بروز خطر  درد در آنها کمتر بوده و زمان بهبودی نیز در آنها کوتاه تر است.

انکولوژیست های پرتویی

این رادیولوژیست ها ، جزو رادیولوژیست های بسیار آموزش دیده و پزشکانی هستند که برنامه درمانی هر بیمار سرطانی را به صورت مجزا و سفارشی تجویز کرده و تحت نظارت قرار می دهند. آنها از پرتودرمانی برای درمان سرطان استفاده می کنند و پیشرفت بیمار را تحت نظر قرار داده و درمان را هدایت می کنند. این کار برای اطمینان از این که بیماران از مراقبت های با کیفیت مناسب برخوردار هستند ، انجام می شود. انکولوژیست های پرتویی ، پزشکانی هستند که آموزش های گسترده ای را در زمینه داروهای سرطان ، استفاده بی خطر از اشعه برای درمان بیماری ها و مدیریت عوارض جانبی ناشی از اشعه ، دریافت نموده اند.