سونوگرافی سینه یک تکنیک تصویربرداری است که معمولاً برای مشاهده تومورها و دیگر ناهنجاری های سینه ، مورد استفاده قرار می گیرد. سونوگرافی یا اولتراسوند از امواج صوتی با فرکانس بالا ، برای تولید تصاویر دقیق از داخل سینه ها استفاده می کند. بر خلاف اشعه X و اسکن های CT ، اولتراسوندها از تابش استفاده نکرده و برای زنان باردار و مادران در حال شیردهی ، بی خطر در نظر گرفته می شوند. به جهت انجام سونوگرافی پستان یا دیگر پروسه ای تصویر برداری پزشکی می توانید به مرکز سونوگرافی مهر ایرانیان ، بهترین مرکز سونوگرافی غرب تهران مراجعه کنید.
سونوگرافی پستان
سونوگرافی سینه یک آزمایش پزشکی غیر تهاجمی است ، که به پزشکان در تشخیص و درمان بیماری های مربوط به سینه کمک می کند. این روند تشخیص ، بی خطر و بدون درد بوده و با استفاده از امواج صوتی تصاویری از سینه را تولید می کند. در سونوگرافی پستان از یک پروب کوچک ، به نام مبدل و ژل استفاده می شود. این پروب مستقیماً روی پوست قرار می گیرد و امواج صوتی با فرکانس بالا ، را از طریق ژل به بدن منتقل می نماید.
رایانه این امواج صوتی را به تصویر تبدیل می کند. در سونوگرافی از اشعه استفاده نمی شود. از آنجا که در این پروسه تصاویر در زمان واقعی تولید می شوند ، ساختار داخلی سینه به خوبی نشان داده می شود. سونوگرافی داپلر ، یک تکنیک ویژه ای است که حرکات در بدن را ارزیابی می کند. این قابلیت به پزشک اجازه می دهد ، تا جریان خون در وریدهای بدن را مشاهده کرده و ارزیابی نماید. در طول سونوگرافی سینه ، سونوگرافیست یا پزشک در بهترین مرکز سونوگرافی غرب تهران ، از تکنیک های داپلر برای ارزیابی جریان یا عدم جریان خون در هر توده سینه ، استفاده می کند.
کاربردهای سونوگرافی سینه
برخی از کاربردهای رایج سونوگرافی پستان عبارتند از :
تعیین ماهیت ناهنجاری در سینه
پزشکان از سونوگرافی پستان ، برای تشخیص ناهنجاری های سینه که در طول معاینه فیزیکی قابل تشخیص نبوده است ، استفاده می کنند. این ناهنجاری ها ، می تواند شامل یک توده یا ترشحات خونی خود به خود و شفاف از نوک سینه باشد. همچنین پزشک از این فرایند تصویربرداری ، برای تعیین ماهیت نمودن ناهنجاری های احتمالی مشاهده شده در ماموگرافی یا تصویربرداری رزونانس مغناطیسی سینه، یا ام آر آی استفاده می کند. سونوگرافی پستان در تعیین جامد بودن یک ناهنجاری و تعیین توده غیر سرطانی یا یک تومور سرطانی بودن آن ، مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین توده های پر از مایع مانند یک کیست خوش خیم یا یک کیست جامد ، نیز توسط سونوگرافی سینه قابل تشخیص می باشد.
غربالگری تکمیلی سرطان پستان
ماموگرافی تنها ابزار غربالگری سرطان سینه است ، که با تشخیص زودهنگام ، نرخ مرگ و میر ناشی از سرطان سینه را کاهش می دهد. ماموگرافی نیز از جمله پروسه هایی است که در مهر ایرانیان ، مرکز سونوگرافی در غرب تهران به انجام می رسد. با این وجود ، ماموگرافی قادر به تشخیص دادن همه سرطان های سینه نمی باشد. برخی از ضایعات و ناهنجاری های سینه در ماموگرافی قابل مشاهده نبوده ، یا تفسیر آنها دشوار است. در سینه های متراکم یعنی سینه هایی که مجاری ، غدد و بافت فیبری زیاد و چربی کمتری در آنها وجود دارد ، بسیاری از سرطان ها با استفاده از ماموگرافی به سختی قابل مشاهده می باشند.
بسیاری از مطالعات نشان داده اند که سونوگرافی سینه و ام آر آی ، می تواند سرطان هایی که با ماموگرافی سینه قابل مشاهده نبوده اند را تشخیص دهد. غربالگری سونوگرافی پستان ، ناهنجاری هایی را که در ماموگرافی قابل مشاهده نبوده اند ، نشان می دهد. این ناهنجاری ها شامل مواردی است که گاهی به بیوپسی یا نمونه برداری سینه ، نیاز پیدا می کنند. بسیاری از ناهنجاری هایی که در غربالگری سونوگرافی سینه یافت می شود ، سرطانی نیستند و در واقع نتیجه مثبت به صورت کاذب در آنها نشان داده شده است. در صورت انجام غربالگری با ام ار آی ، سونوگرافی غربالگری مورد نیاز نخواهد بود.
کاندیدای مناسب سونوگرافی پستان
سونوگرافی سینه می تواند به عنوان ابزار غربالگری ، برای زنانی که یکی از ویژگی های زیر در آنها وجود دارد ، مورد استفاده قرار گیرد:
- زنان در معرض خطر بالای سرطان سینه ، که نمی توانند تحت آزمایش ام آر آی قرار گیرند.
- زنان باردار یا زنانی که نباید در معرض اشعه ایکس قرار بگیرند.
- زنان دارای سینه متراکم ، سینه های متراکم به سینه هایی اطلاق می شود ، که دارای بافت غده ای و همبند زیادی بوده و بافت چربی چندانی ندارند.
مزایای سونوگرافی سینه
با مراجعه به بهترین مرکز تصویربرداری در غرب تهران می توانید با انجام سونوگرافی پستان از مزایای زیر بهره مند شوید.
- روشی غیرتهاجمی است و در آن ، نیاز به استفاده از سوزن یا تزریق نمی باشد.
- این روش معمولا برای بیمار درد و ناراحتی ایجاد نمی کند.
- سونوگرافی سینه نسبت به دیگر روش های تصویربرداری ، در دسترس تر بوده و هزینه کمتری دارد.
- به دلیل عدم استفاده از اشعه های مضر تصویربرداری ، این فرایند روشی ایمن تلقی می شود.
- تصاویر بسیار واضحی در سونوگرافی از بافت های نرم به دست می آید ، که نمی توان این تصاویر را در تصویر برداری با اشعه ایکس ، به دست آورد.
- از آن جایی که این روش امکان تصویربرداری در لحظه را فراهم می آورد ، وسیله ای مناسب برای هدایت سوزن های بیوپسی پستان می باشد.
- در زنانی که سینه های متراکمی دارند ، سونوگرافی پستان بهترین روش تشخیص ضایعات می باشد.
بیوپسی سینه با سونوگرافی پستان
هنگامی که سونوگرافی پستان یک ناهنجاری مشکوک را شناسایی می کند ، پزشک بیوپسی پستان با تصویربرداری اولتراسوند را توصیه می نماید. از آنجا که این فرایند عکسبرداری پزشکی ، تصاویر را در زمان واقعی ارائه می دهد ، پزشکان اغلب از آن برای هدایت در روند های بیوپسی استفاده می کنند. معمولاً قبل از بیوپسی ، آزمایش سونوگرافی سینه برای برنامه ریزی این روند و تعیین ضرورت آن ، استفاده می شود.
چرا سونوگرافی سینه انجام می شود ؟
پزشک شما در صورتی که به توده کشف شده در سینه شما مشکوک باشد ، سونوگرافی سینه را انجام می دهد. این پروسه به پزشک کمک می کند تا تشخیص دهد که آیا توده ، یک کیست پر شده با مایع یا یک تومور جامد است. همچنین این مورد به پزشک ، امکان تعیین مکان و اندازه توده را می دهد. اگر چه یک سونوگرافی پستان را می توان برای ارزیابی یک توده در سینه انجام داد ، ولی نمی توان از آن برای تعیین سرطانی بودن توده استفاده نمود. این کار تنها در صورتی امکان پذیر است که نمونه بافت یا مایع از توده خارج شده و در آزمایشگاه ، مورد آزمایش قرار گیرد.
برای به دست آوردن یک نمونه بافت در بهترین مرکز تصویربرداری غرب تهران ، پزشک یک بیوپسی توسط سوزن با هدایت سونوگرافی انجام می دهد. سپس نمونه برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه فرستاده می شود. در حین انتظار برای نتیجه نمونه برداری ، نگران و وحشت زده خواهید بود ، ولی به خاطر داشته باشید که چهار یا پنج توده سینه ، خوش خیم بوده یا غیر سرطانی هستند. سونوگرافی سینه علاوه بر استفاده برای تعیین ماهیت ناهنجاری سینه ، در زنانی که باید از تابش پرتو در آن ها خودداری شود نیز انجام می پذیرد. این موارد استفاده عبارتند از :
- زنان زیر 25 سال
- زنان باردار
- زنانی که در دوره شیردهی بسر می برند.
- زنانی که ایمپلنت سینه سیلیکون را انجام داده اند.
چگونه برای سونوگرافی سینه آماده شویم ؟
سونوگرافی سینه به آمادگی خاصی نیاز ندارد. ولی اجتناب از استفاده از پودرها ، لوسیون ها یا دیگر لوازم آرایشی بر روی سینه ها قبل از آغاز فرایند ، حائز اهمیت است. این می تواند در دقت و درستی تست ، تداخل ایجاد کند.
سونوگرافی سینه چگونه انجام می شود ؟
بعد از مراجعه به مرکز سونوگرافی غرب تهران قبل از انجام سونوگرافی سینه ، پزشک پستان های شما را آزمایش می کند. وی از شما می خواهد تا از کمر به بالا لباس خود را درآورده و به پشت بر روی میز ، دراز بکشید. پزشک شما یک ژل شفاف را بر روی سینه شما می مالد. این ژل رسانا به امواج صوتی کمک می کند تا از پوست عبور کنند. سپس پزشک مبدل را بر روی سینه شما حرکت می دهد. مبدل ، امواج صوتی با فرکانس بالا را ارسال کرده و دریافت می نماید. وقتی امواج به ساختارهای داخلی برخورد کرده و بازمی گردند ؛ مبدل ، تغییرات در درجه و جهت را ثبت می کند. این یک ثبت در زمان واقعی را از داخل سینه شما بر روی مانیتور کامپیوتر خلق می کند. اگر چیز مشکوکی یافت شد ، تصاویر متعددی گرفته می شود. وقتی تصاویر ثبت شدند ، پزشک ژل را از روی سینه پاک می کند و می توانید لباستان را بر تن کنید.
خطرات سونوگرافی سینه چیست ؟
از آنجایی که سونوگرافی سینه به استفاده از پرتو نیازی ندارد ، هیچگونه خطری را به همراه ندارد. تست های پرتوتابی برای زنان باردار ، بی خطر در نظر گرفته نمی شوند. سونوگرافی ، روش ترجیح داده شده برای آزمایش سینه زنان باردار می باشد. در واقع ، این تست از همان نوع امواج اولترسوند استفاده شده برای نظارت بر رشد جنین استفاده می کند.
نتایج سونوگرافی سینه
تصاویر تولید شده توسط سونوگرافی سینه ، سیاه و سفید هستند. کیست ها ، تومورها و توده های رشد کرده ، بصورت نواحی تیره در اسکن ، نمایان می شوند. یک نقطه تیره در تصویر بدست آمده ، به این معنی نیست که شما مبتلا به سرطان هستید. در واقع ، بیشتر توده های سینه ، خوش خیم هستند. موقعیت های متعددی وجود دارد که می تواند باعث توده های خوش خیم در سینه شود. این موقعیت ها عبارتند از :
- فیبروآدنوم ، یک تومور خوش خیم از بافت سینه است.
- سینه های فیبروکیستیک ، سینه هایی هستند که به خاطر تغییرات هورمونی ، دردناک و برآمده هستند.
- پاپیلوم اینتراداکتال ، یک تومور کوچک خوش خیم از مجرای شیر می باشد.
- نکروز چربی پستان ، بافت کبود ، مرده و آسیب دیده ای می باشد که باعث ایجاد توده می شود.
- اگر پزشک توده را بیابد که به تست بیشتر نیاز داشته باشد ، باید نخست MRI را انجام دهد و سپس نمونه برداری را برای برداشتن یک نمونه از بافت یا مایع ، از توده ، اجرا نماید.
- نتایج نمونه برداری ، به پزشک در تعیین بدخیم یا سرطانی بودن توده کمک می کند.
توجه ! به شرط آن که به بهترین مرکز سونوگرافی در غرب تهران مراجعه کرده باشید ، می توانید از صحت نتایج بدست آمده اطمینان حاصل کنید.
بهترین زمان برای انجام سونوگرافی سینه
یکی از ایمن ترین و بدون درد ترین روش ها ، برای تشخیص ناهنجاری های موجود در بافت سینه ، سونوگرافی پستان می باشد. با این وجود بهتر است ، این تست در زمانی که حساسیت سینه ها کمتر است ؛ یعنی یک هفته پس از اتمام چرخه قاعدگی انجام شود. در دوران PMS یا هفته قبل از قاعدگی ، سینه ها در حساس ترین حالت خود قرار دارند و همین امر سبب می شود ، انجام این فرایند تصویربرداری در این زمان برای فرد آزار دهنده باشد. به همین خاطر توصیه اکثر پزشکان اینست ، که انجام سونوگرافی را به قبل از چرخه قائدگی موکول نکنید. از این رو 4 الی 8 روز بعد از اتمام قائدگی در خانم ها ، به عنوان زمان طلایی برای انجام سونوگرافی سینه شناخته می شود.
چه تفاوتی میان سونوگرافی سینه و ماموگرافی وجود دارد ؟
هنگامی که صحبت از سونوگرافی به میان می آید ، ناخواسته به انجام این فرایند در زمان بارداری فکر می کنیم. ولی کاربردهای تشخیصی آن ، بسیار فراتر از رحم می باشد و از این روش می توان ، در بسیاری از اندام های بدن استفاده کرد. هدف از انجام سونوگرافی سینه ، بررسی توپر یا توخالی بودن توده های سینه یا کیست ها ، می باشد. مشاهده موارد زیر سبب می شود ، که پزشک برای شما انجام سونوگرافی پستان را تجویز کند :
- احساس وجود توده در سینه و یا مشاهده توده ، در لمس فیزیکی توسط بیمار یا پزشک
- مشاهده قرمزی ، درد و یا ترشح غیر طبیعی در سینه ، در هنگام معاینه توسط پزشک
- انجام بیوپسی پستان با هدایت سونوگرافی
- مشاهده موارد مشکوک در نتیجه MRI
- متراکم بودن سینه بیمار و عدم تشخیص توده ها با ماموگرافی
وجه تمایز میان سونوگرافیو ماموگرافی سینه ، نوع اشعه ای که در تصویر برداری از سینه مورد استفاده قرار می گیرد. سونوگرافی از امواج فراصوت برای انجام تست استفاده می کند. این در حالی است که در ماموگرافی دیجیتال ، از اشعه ایکس با دوز بسیار کم استفاده می شود و در بارداری ، عدم استفاده از ماموگرافی ارجح است. شما با مراجعه به مهر ایرانیان ، بهترین مرکز تصویربرداری پزشکی در غرب تهران ، در صورت لزوم هر دو پروسه را می توانید به انجام رسانید.
آیا انجام سونوگرافی سینه در زمان پریود دردناک است ؟
زمان انجام سونوگرافی هیچ ارتباطی با تفسیر نتیجه آن ندارد. این که پزشکان به خانم ها توصیه می کنند ، که 4 تا 8 روز پس از پایان قائدگی ، اقدام به انجام این تست نمایید ، به سبب عدم احساس ناراحتی و درد در حین انجام تست ، به دلیل حساس بودن سینه ها می باشد. انجام سونوگرافی سینه در دوران قائدگی ، برای بیمار اندکی آزار دهنده خواهد بود. پس توصیه می کنیم در این ایام ، از انجام تست خودداری کرده و انجام آن را به پایان قائدگی موکول کنید.
چرا با وجود ماموگرافی به سونوگرافی پستان نیز احتیاج است ؟
ماموگرافی با اشعه ایکس عمل تصویربرداری را انجام می دهد در نتیجه می تواند توده های احتمالی در بافت سینه را نمایان کند. اما در بیشتر موارد از سونوگرافی سینه به عنوان اقدامی جایگزین یا تکمیلی برای روند تشخیص استفاده می کنند.
معایب سونوگرافی پستان چه می باشد ؟
هر چند سونوگرافی سینه ، به خصوص اگر در بهترین مرکز سونوگرافی تهران انجام شود ، روش ایمن و بدون خطر می باشد. اما این رایند ممکن است نقایصی را به همراه داشته باشد. برای مثال این نوع سونوگرافی از پستان می تواند در تشخیص دچار مشکل شود و گاهی به صورت کاذب نتیجه را مثبت اعلام نماید. البته اگر این فرایند در مراکز معتبر و با دستگاه های پیشرفته و با حضور افراد متخصص انجام شود احتمال تشخیص اشتباه بسیار کم خواهد بود.
نقش سونوگرافی در تشخیص سرطان پستان
هرچند که از سونوگرافی سینه می توان برای ارزیابی توده در سینه استفاده نمود اما نمی توان با استفاده از این تصویربرداری نوع توده را تعیین نمود که آیا توده تشخیص داده شده سرطانی است یا خیر. این امر تنها زمانی امکان پذیر است که از بافت و یا مایعات توده داخل سینه نمونه برداشته شود و بعد از بررسی در آزمایشگاه نوع توده تشخیص داده خواهد شد. برای به دست آوردن این نمونه از بیوپسی در کنار سونوگرافی استفاده می کنند که در این شرایط این پروسه نقش راهنما را دارد.
سونوگرافی سینه و MRI
مطالعات بسیاری نشان می دهد سونوگرافی و تصویربرداری با ام ار آی می تواند در تشخیص سرطان سینه در مواردی که حتی با ماموگرافی قابل رویت نیست ، کمک کننده باشد. پزشک برای تشخیص دقیق می تواند از هر یک از این تست ها استفاده کند. MRI نسبت به سونوگرافی سینه در تشخیص سرطان سینه حساس تر بوده اما ممکن است استفاده از آن برای برخی بانوان امکان پذیر نباشد. اگر غربالگری MRI انجام شود در چنین شرایطی به سونوگرافی احتیاج نیست هر چند ممکن است از آن برای توصیف ناهنجاری و نمونه برداری با بیوپسی بعد از تشخیص با MRI استفاده شود.
برای کیست سینه هر چند وقت یکبار باید سونوگرافی انجام شود ؟
معمولا برای تشخیص نوع کیست از سونوگرافی سینه استفاده نمی شود و معمولا توصیه به انجام ماموگرافی می کنند. اما در مواردی که فرد احساس توده در سینه داشته باشد لازم است به پزشک مراجعه کند و در مرحله اول بعد از معاینه برای تشخیص بهتر ، پزشک سونوگرافی تجویز می کند.
کیست و توده های سرطانی در تست سونوگرافی پستان چگونه مشخص می شوند ؟
سلول های سرطانی پستان طی پروسه تصویربرداری با اولتراسوند ، در قیاس با رنگ طوسی نشان دهنده بافت ها چربی و رنگ سفید نشان دهنده بافت پستان ، معمولا با رنگ تیره تری نمایان می گردند. کیست یا همان توده های خوش خیم و غیر سرطانی پستان نیز طی تست سونوگرافی سینه قابل تشخیص خواهند بود. این توده ها معمولا گرد یا بیضی شکل بوده ، با رنگ تیره مشخص می شوند و در اکثر موارد محتوای داخل آن ها مایعات هستند.
قدم بعدی ، پس از انجام سونوگرافی پستان چیست؟
همانطور که توضیح داده شد پزشک برای پی بردن به ماهیت توده ها و برآمدگی های ایجاد شده در بافت پستان و دیگر موارد مشکوک و غیرطبیعی انجام سونوگرافی سینه را تجویز می نماید. اگر در این تست برآمدگی ها مشکوک به تومورهای سرطانی باشند ، پزشک در قدم بعدی انجام دیگر تست های تصویربرداری و بیوپسی پستان به منظور نمونه برداری از بافت را تجویز می نماید. انجام بیوپسی به دکتر کمک می کند تا به سرطانی بودن یا نبودن توده پی ببرد.
نتیجه سونوگرافی سینه چه مدت بعد از انجام تست آماده می شود ؟
رادیولوژیست پس از اتمام تست یک توضیح اجمالی در خصوص شواهد بدست آمده از تصاویر اولتراسوند به بیمار می دهد. در نتیجه بدست آمده اگر در صورتی که مورد مشکوکی در بافت پستان مشاهده نشود ، جواب تست نرمال خواهد بود. در این شرایط اگر هر دو پستان تحت سونوگرافی قرار گرفته باشند با انجام مقایسه بهتر می توان متوجه این قضیه شد.
در شرایط غیر نرمال ممکن است در نتیجه تست سونوگرافی سینه موارد زیر به چشم بخورند :
- وجود کیسه های حاوی مایعات در بافت سینه که همان کیست ها هستند. این کیست ها ظاهر یکنواخت و صافی داشته و درون آن ذرات معلقی وجود نخواهند داشت؛ در این صورت این کیسه های پر شده از مایع کیست ساده تلقی می شوند و در صورت صلاحدید پزشک تست های دیگری هم ممکن است انجام گیرد.
- وجود کیست های پر شده از مایعات که ذرات معلق در آن وجود دارد ؛ این کیست ها در قیاس با مورد قبلی کمی پیچیده تر بوده و نیاز است برای شناسایی دقیق تر تست های دیگری هم انجام شوند.
- وجود برآمدگی و توده های جامد و منسجم ؛ با توجه به توده ، سن بیمار و دیگر فاکتورهای پزشکی مرتبط ، احتمال دارد انجام بیوپسی پستان از سوی پزشک تجویز گردد.
هزینه
هزینه سونوگرافی سینه توسط وزارت بهداشت تعیین می شود. ولی عواملی چون مرکزی که سونوگرافی در آن انجام می شود و بیمه درمانی بیمار ، نقش بسیار مهمی در میزان هزینه پرداختی شما برای انجام روند دارند. از آن جایی که تشخیص سرطان پستان در مراحل اولیه بیماری ، برای درمان به موقع و افزایش شانس زندگی بیمار ، از اهمیت بسیاری برخوردار است ، لازم است برای انجام این تست و کسب نتایج دقیق ، به بهترین مرکز سونوگرافی سینه مراجعه نمایید. مرکز تصویربرداری مهر ایرانیان ، بهترین مرکز سونوگرافی در غرب تهران می باشد ، که با برخورداری از مجهز و پیشرفته ترین امکانات روز دنیا و کادری حرفه ای ، انواع خدمات سونوگرافی و رادیولوژی را به شما عزیزان ، ارائه می نماید.