غربالگری ، از جمله تست هایی است که به تشخیص سرطان ، قبل از ظاهر شدن علائم و نشانه ها کمک می کند. این تست زمانی که سرطان در مراحل اولیه است و هنوز به سایر ارگان ها متاستاز نداده است ، بسیار مفید خواهد بود. انجام تست های غربالگری و دنبال کردن مراقبت ها و شیوه های درمانی ، خطر مرگ و میر ناشی از سرطان را کاهش می دهد. سرطان سینه از جمله سرطان های شایع در میان زنان ، به خصوص بعد از سن یائسگی می باشد. در این مقاله به بررسی تست های غربالگری ماموگرافی و مزایای آن می پردازیم.
غربالگری ماموگرافی چیست؟
معاینات بالینی و فیزیکی سینه و ماموگرافی ، از جمله تست های غربالگری سرطان سینه می باشند. در خانم هایی که بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه قرار دارند ، MRI نیز انجام خواهد شد. انجام این تست ها برای همه خانم ها ضروری است. افرادی که سابقه فامیلی ابتلا به این سرطان را دارند ، حتما بایستی نسبت به انجام تست های غربالگری اقدام کنند.
-
معاینه سینه
در این معاینه ، پزشک به بررسی سینه و گره های لنفاوی زیر بغل می پردازد ، تا وجود توده و یا هر گونه تغییر غیر طبیعی مشخص شود.
ماموگرافی ، همان عکس برداری از سینه با اشعه ایکس می باشد. این تست ، یکی از رایج ترین تست های تشخیصی سرطان سینه می باشد. در صورتی که این تست ، نتایج مثبتی را نشان دهد ، آزمایشات بیشتری باید در راستای آن انجام شود.
-
بیوپسی
بیوپسی ، یکی از قطعی ترین روش ها در تشخیص سرطان سینه می باشد. در این تست ، نمونه ای از بافت سینه از ناحیه مشکوک به سرطان برداشته می شود. سپس نمونه در آزمایشگاه بررسی می گردد تا مشخص شود که آیا سلول ها ، سرطانی هستند یا خیر. با انجام بیوپسی ، مرحله سرطان سینه نیز تعیین خواهد شد.
-
MRI
در این روش ، تصاویری از بخش قدامی سینه ، توسط امواج رادیویی و مغناطیسی ایجاد می شود. قبل از انجام MRI ، ماده رنگی به بیمار تزریق خواهد شد. این روش بر خلاف سایر روش ها ، از هیچ گونه اشعه ای در تولید تصاویر استفاده نمی کند.
تفاوت ماموگرافی تشخیصی و غربالگری ماموگرافی
ممکن است عده ای تصور کنند که ماموگرافی غربالگری ، همان ماموگرافی تشخیصی است. اما باید گفت که ماموگرافی غربالگری ، در واقع نوعی عکسبرداری پستان با دوز پایین است. از این کار برای تشخیص سرطان سینه استفاده کنند و قبل از بروز علائم سرطان سینه انجام می شود. در واقع در این ماموگرافی ، می توان سرطان های خیلی کوچک را تشخیص داد و آنها را زودتر درمان کرد. در غیر این صورت ، ممکن است توده رشد کند و مشکلات بزرگتری را در فرد بروز دهد. عمدتا این آزمایش برای زنان 40 سال به بالا مناسب می باشد.
این در حالی است که ماموگرافی تشخیصی برای تشخیص ناهنجاری های موجود در پستان افراد انجام می شود. در واقع می توان گفت که برخی علائم و مشکلاتی که از قبل شناسایی شدند ، در این آزمایش مورد بررسی بیشتری قرار می گیرند. به نوعی ، اگر در ماموگرافی غربالگری ، موارد مشکوکی مشاهده شد ، می توان در ماموگرافی تشخیصی ، برای راه های درمان آن اقدام کرد.
مزایای ماموگرافی غربالگری
با انجام این آزمایش ، می توان در برابر بسیاری از مشکلات احتمالی در امان بود. برخی از مهمترین و بارزترین مزایای ماموگرافی تشخیصی شامل موارد زیر می باشد:
- کاهش ریسک مرگ به دلیل سرطان سینه
- تشخیص انواع سرطان پستان ( به خصوص سرطان داکتال تهاجمی و لوبولار تهاجمی)
- افزایش تشخیص پزشک در تومورهای کوچک
- درمان سریعتر (در صورت مشاهده علائم مشکوک)
- افزایش احتمال تشخیص بافت های غیر طبیعی مجاری شیری
- عدم باقی ماندن هیچ اشعه ای در بدن بعد از انجام آن
- عدم وجود عوارض جانبی
زمان مناسب برای ماموگرافی غربالگری چه زمانی است؟
به طور کلی ، بهترین زمان برای انجام ماموگرافی غربالگری ، یک هفته بعد از پایان دوره پریود می باشد. زیرا در این ماموگرافی ، سینه های بین دو پدال فشرده می شوند تا تشخیص راحت تر صورت بگیرد. در صورتی که در دوره قاعدگی باشید ، ممکن است درد آن بیش از حد معمول احساس شود. از این رو ، پیشنهاد می شود، زمانی این کار را انجام دهید که ترشح هورمون ها به حداقل رسیده باشد.