زمان مطالعه: 2 دقیقه

آشنایی با کاربرد سونوگرافی

کاربرد سونوگرافی : دستگاه سونوگرافی شامل یک مبدل پالس ، مبدل فرستنده تقویت کننده ، واحد کنترل ، پردازنده های دیجیتال و سیستم های نمایش می باشد ؛ سونوگرافی کاربردهای فراوانی دارد و می توان از آن در درمان و بررسی های لازم قبل از درمان استفاده کرد .

تقریبا می توان گفت سونوگرافی برای تمامی نواحی بدن مورد استفاده قرار می گیرد ؛ از جمله شکم ، قلب ، زنان ، معاینه اورولوژی ، مغز ، چشم ، اعصاب ، معاینه پستان ، در بررسی کودکان و غیره.

کاربرد سونوگرافی

اسکنرهای سونوگرافی تشخیصی معمولی در محدوده فرکانس 2 تا 18 مگاهرتز عمل می کنند که صدها برابر بیشتر از حد مجاز شنوایی انسان است ؛ فرکانس های بالاتر ، دارای طول موج کوتاه تر می باشند.

سونوگرافی ؛ یکی از روش های تصویربرداری تشخیصی مبتنی بر اولتراسوند است که به منظور تجسم سازه های بدن زیر جلدی ؛ از قبیل تاندون ها ، عضلات ، مفاصل ، عروق و اندام های داخلی جهت آسیب شناسی یا ضایعات انجام می گیرد ، در واقع این روش برای تصویربرداری بافت نرم بدن ، مفید است.

متخصصان تصویربرداری ؛ معمولا از یک پروب دست ( به نام یک مبدل ) استفاده می کنند که به طور مستقیم روی بیمار قرار می گیرد و منتقل می شود ؛ ژل مبتنی بر آب برای متصل کردن سونوگرافی ، بین مبدل و بیمار استفاده می شود.

کاربردهای مختلف سونوگرافی

همانطور که گفته شد ؛ سونوگرافی کاربردهای فراوانی دارد که در ذیل ، به برخی از آن ها اشاره شده است :

  • در صورت وجود بیماری هایی از جمله ؛ فیبروم ، کیست تخمدان ، عفونت لگن ، سرطان رحم و تخمدان.
  • برای زنان باردار جهت تعیین زمان دقیق بارداری ، ناهنجاری های موجود در جنین یا سقط جنین.
  • بررسی مشکلات مربوط به کلیه ؛ از جمله اندازه کلیه جهت انجام عمل پیوند ، کیست و تومور کلیه.
  • تشخیص بیماری های مربوط به نواحی شکم و دستگاه گوارش ؛ همانند بررسی کیسه صفرا ، آنوریسم آئورت و غیره
  • تشخیص و بررسی نواحی از بدن ؛ از قبیل پوست ، پستان ،غده تیروئید و غیره.

کاربرد سونوگرافی

آماده سازی برای انجام سونوگرافی

در صورتی که حداقل دو روز قبل از انجام سونوگرافی ، آزمایش باریوم یا ترانزیت روده انجام داده باشید ، بهتر است به پزشک معالج خود اطلاع دهید.

برای انجام برخی از سونوگرافی ها ؛ از قبیل سونوگرافی کبد ، کیسه صفرا ، طحال یا پانکراس بهتر است ، قبل از سونوگرافی از خوردن غذاهای چرب خوددراری کنید .

جهت انجام سونوگرافی کلیه ، لازم است از 8 الی 12 ساعت قبل از انجام آن ، از خوردن و آشامیدن خودداری نمایید و از یک ساعت قبل از آن ، مثانه خود را پر کنید.