سونوگرافی آندوسکوپیک (EUS) ، یک روند حداقل تهاجمی ، برای ارزیابی بیماری های سیستم گوارش و ریه ، می باشد. در این سونوگرافی ، یک آندوسکوپ مخصوص ، از امواج صوتی با فرکانس بالا ، برای تولید تصاویر دقیق از پوشش داخلی و دیواره های مجرای گوارشی و قفسه سینه ، در مجاورت ارگان هایی از قبیل پانکراس و کبد و گره های لنفاوی ، استفاده می کند. تکنیک های سونوگرافی به روش آندوسکوپی ، در درمان های خاص از قبیل تخلیه شبه کیست ها ، مورد استفاده قرار می گیرد. در این زمینه اگر بیماران عزیز می خواهند در یک محیط حرفه و بهداشتی تحت پروسه مذکور قرار بگیرند ، می توانند به بهترین سونوگرافی غرب تهران ، مرکز تصویربرداری مهر ایرانیان مراجعه کنند
هدف از سونوگرافی به روش آندوسکوپی چیست ؟
سونوگرافی آندوسکوپی، برای یافتن علت علائمی از قبیل درد قفسه سینه یا شکم ، جهت تعیین دامنه بیماری ها در مجرای گوارشی و ریه ها ، و برای ارزیابی یافته های بدست آمده از تست های تصویر برداری ، از قبیل سی تی اسکن و ام آر آی ، مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربرد سونوگرافی آندوسکوپی در ارزیابی بیماری ها
سونوگرافی آندوسکوپیک ، در ارزیابی های زیر نیز مفید می باشد :
- سرطان روده بزرگ ، مری ، ریه ، پانکراس یا شکم ، و سرطان های راست روده و آمپولاری
- لیمفوما
- مری بارت
- تومورهای عصبی عضلانی
- آماس لوزالمعده و کیست های پانکراس
- سنگ مجرای صفراوی
- سارکوئیدوز
انجام سونوگرافی آندوسکوپیک در تهران می تواند در مشکلات زیر مفید واقع شود :
- ارزیابی عمق نفوذ یک تومور ، در دیواره شکم
- تعیین دامنه ( مرحله) سرطان ، در صورت وجود
- تعیین گستره سرطان در گره های لنفاوی و ارگان های دیگر
- ارائه اطلاعات دقیق درباره سلول های سرطان ریه ، برای هدایت درمان
- ارزیابی یافته های غیر عادی ، از تست های تصویر برداری ، از قبیل کیست های پانکراس
- هدایت ترشحات شبه کیستی و دیگر تجمعات غیر عادی ، مایعات در شکم
- امکان مورد هدف قرار دادن دقیق ، برای انتقال مستقیم دارو به پانکراس ، کبد و دیگر ارگان ها
انواع سونوگرافی آندوسکوپی در تهران
سونوگرافی اندوسکوپیک ارگان های فوقانی ، پروسه تشخیصی است که به جهت ارزیابی و معاینه ارگان های فوقانی سیستم گوارش که شامل بخش های زیر می شوند ، به انجام می رسد :
- غشاء پوششی مری ، شکم و روده کوچک
- گره های لنفاوی ، عروق خونی ، کیست و تومورها
- ارگان های دیگر این ناحیه مثل پانکراس ، کیسه صفرا و مجرای صفرا
سونوگرافی اندوسکوپی در بهترین مرکز تصویربرداری تهران ارگان های تحتانی ، ارگان های بخش پایینی دستگاه گوارش را مورد ارزیابی قرار می دهد که شامل موارد زیر هستند :
- اسفنکتر مقعد
- رگ های خونی ، گره های لنفاوی ، کیست و تومورها
- غشاء پوششی روده بزرگ
چگونه برای سونوگرافی آندوسکوپیک آماده شویم ؟
سونوگرافی آندوسکوپی ، بعنوان یک درمان سرپایی انجام شده و به راحتی ، توسط بسیاری از بیماران قابل تحمل می باشد. پزشک شما دستورالعمل های خاصی را ، جهت آماده شدن برای این روند ارائه می دهد. او از شما می خواهد تا اقدامات زیر را انجام دهید :
- قبل از مراجعه به بهترین مرکز سونوگرافی غرب تهران و انجام روند سونوگرافی آندوسکوپیک ، ناشتا باشید و حتماً شکم خود را خالی نگه دارید. معمولاً از شما خواسته می شود ، 6 ساعت قبل از تست چیزی نخورید.
- در صورت انجام تست در راست روده ، این ناحیه را آماده کنید. از شما خواسته می شود تا برای تنقیه ، از روان ساز استفاده کرده و قبل از روند ، یک رژیم مایع را دنبال کنید.
- مصرف برخی داروهای خاص ، از قبیل رقیق کننده های خون را متوقف کنید. رقیق کننده های خون خطر خونریزی را ، در طول پروسه ، افزایش می دهند. اگر مشکلات مزمنی از قبیل دیابت یا فشار خون بالا دارید ، پزشک دستورالعمل های خاصی را در خصوص مصرف داروها خواهد داد.
- برای ریکاوری خود از قبل برنامه ریزی کنید. در بیشتر افرادی که تحت روند سونوگرافی آندوسکوپیک ، قرار می گیرند ، از داروهایی برای تسکین و عدم احساس درد ، در طول روند استفاده می شود. از یکی از دوستان یا نزدیکان بخواهید ، تا بعد از روند شما را به منزل بازگرداند.
- اگر انسولین مصرف می کنید ، با پزشک خود مشورت کنید تا در صورت نیاز ، در دوز آن تغییراتی ایجاد شود.
- استفاده از برخی داروها قبل از این سونوگرافی باید ادامه داده شود ، برای مثال داروهای قلبی و یا فشار خون طبق برنامه و با مقدار کمی آب خورده شوند.
- یک لیست از داروهای تجویزی و غیرتجویزی خود تهیه کنید و روز پروسیجر همراه خود داشته باشید. شاید در مواردی نیاز باشد خود این داروها نیز همراهتان باشد.
- علاوه بر داروها ، مواردی که به آن حساسیت یا آلرژی دارید را نیز باید به اطلاع دکتر برسانید تا عارضه خاصی رخ ندهد.
روند سونوگرافی آندوسکوپیک چگونه است ؟
در طول روند ، پزشک یک لوله انعطاف پذیر باریک بنام آندوسکوپ ، را از دهان وارد مجرای گوارش شما می کند. یک دستگاه سونوگرافی کوچک ، به نام مبدل ، در لوله امواج صوتی را تولید می کند ، که تصویر دقیقی از بافت اطراف ، از قبیل گره های لنفاوی در قفسه سینه ، را تولید می کند. سپس اندوسکوپ به آرامی بیرون آورده می شود.
نتایج سونوگرافی آندوسکوپی
متخصص بیماری های گوارشی یا بیماری های ریه ، با آموزش خاص در زمینه سونوگرافی آندوسکوپیک ، تصاویر گرفته شده در طول روند را تفسیر می کند. پزشک آموزش دیده در زمینه تجزیه و تحلیل نمونه برداری ( پاتولوژیست) ، نتایج تست را گزارش خواهد داد. بهترین دکتر سونوگرافی تهران در خصوص یافته های مهم و مراحل بعدی ، با شما گفتگو خواهد کرد.
آیا سونوگرافی اندوسکوپی با عوارض همراه است ؟
به طور کلی این پروسه یک روند تشخیصی بی خطر به حساب می آید ؛ خصوصاً اگر به بهترین مرکز سونوگرافی مراجعه کرده باشید و تحت نظر پزشک با تجربه این پروسه برای شما به انجام برسد. خونریزی ، عفونت ، پارگی دیواره روده یا گلو و التهاب پانکراس از جمله عارضه های احتمالی است که به ندرت اتفاق می افتند. چنانچه نکات ارائه شده از سوی پزشک جهت آماده شدن برای انجام تست سونوگرافی اندوسکوپیک را به درستی به انجام برسانید ، مطمئن باشید که درگیر این موارد نخواهید شد.
در کنار سونوگرافی به روش اندوسکوپی ، انجام چه پروسه های تشخیصی دیگری امکان پذیر است ؟
ممکن است پزشک متخصص از سونوگرافی به روش آندوسکوپی در کنار پروسه نمونه برداری آسپیراسیون سوزنی بهره بگیرد. بدین ترتیب به کمک آندوسکوپ می تواند سوزن نمونه برداری را به درستی به محل مورد نظر هدایت نموده و از بافت یا مایع نمونه برداری را به انجام برساند.
بعد از پروسه سونوگرافی آندوسکوپیک چه مواردی را تجربه خواهید کرد ؟
از آن جایی که عموما این پروسه با تزریق داروی آرام بخش به انجام می رسد ، پس از اتمام فرایند حدود 30 دقیقه زمان می برد تا اثر آن کامل برطرف گردد. بعد از آن ممکن است مواردی این چنینی را تجربه کنید :
- تجمع گاز ، نفخ و دردهای عضلانی بعد از سونوگرافی آندوسکوپیک ارگان های تحتانی
- گرفتگی و درد گلو پس از سونوگرافی ارگان های فوقانی به روش آندوسکوپی
البته نگران نباشید ؛ زیرا این موارد در یک بازه 24 ساعته ، بعد از انجام تست برطرف می شوند. پیشنهاد می شود بقیه روز را به استراحت بگذارنید و از فردای آن روز مجدداً به روتین خود بازگردید. در صورت مراجعه به بهترین مرکز سونوگرافی تهران ، پزشک متخصص تمام توصیه های مورد نیاز را به شما ارائه می دهد و جای نگرانی را باقی نمی گذارد.
تفاوت سونوگرافی آندوسکوپیک با ERCP
هر دوی این پروسیجرها ، تکنیک های پزشکی می باشند که به جهت بررسی مناطق مختلف دستگاه گوارش بیمار به کار می روند. چون در هر دو روش از اندوسکوپ بهره گرفته می شود ، شباهت های زیادی به یکدیگر دارند. تفاوت اصلی میان آن ها این است که در روش سونوگرافی اندوسکوپیک از امواج فراصوت بهره گرفته می شود اما در ERCP یا همان کلانژیوپانکراتوگرافی رتروگريد آندوسکوپیك ، یک دوربین وارد بدن خواهد شد. هردو متد در ارزیابی اعضایی مثل کبد ، کیسه صفرا و پانکراس استفاده می شوند.
همانطور که ذکر شد چون در هر دو روش از اندوسکوپ بهره گرفته می شود ، بنابراین ریسک های هر دو پروسه یکسان هستند. در مواردی که مجرای پانکراس مسدود شده باشد از ERCP بهره گرفته می شود. عواملی که منجر به انسداد این مجرا می شوند شامل موارد زیر هستند :
- سنگ هایی که در کیسه صفرا تشکیل می شوند و در مجرای آن گیر می کنند.
- عفونت
- التهاب پانکراس حاد و مزمن
- آسیب به مجراهای پانکراس
- بروز عوارض جانبی جراحی
- کیست کاذب
- وجود تومور در این نواحی
دانلود پی دی اف مقاله