سونوگرافی ترانس واژینال برای بررسی اندام های تناسلی زنان به ویژه رحم ، تخمدان ها و دهانه رحم مورد استفاده قرار می گیرد. در این نوع سونوگرافی ، پروب سونوگرافی وارد واژن شده تا تصاویر با وضوح بالاتری از ساختارهای داخلی واژن بدست آید. لازم به ذکر است این نوع سونوگرافی به دلیل نزدیکی بیشتر به اندام های تناسلی نسبت به سونوگرافی شکمی جزئیات بیشتر و بهتری را نمایش می دهد و برای تشخیص مشکلاتی مانند کیست های تخمدانی ، فیبروم های رحمی ، ناهنجاری های بارداری و سایر بیماری زنان مفید است.
سونوگرافی ترانس واژینالی
سونوگرافی ترانس واژینالی یکی از روش های انجام سونوگرافی است که برای بررسی مشکلات زنان کاربرد دارد . بسیار دیده شده است که برای بررسی مشکلات زنان متخصص زنان انجام سونوگرافی ترانس واژینالی را تجویز کرده باشد . همانطور که از نام آن پیدا است ،سونوگرافی ترانس واژینال از طریق واژن و لگن انجام می شود و در طی آن می توان تمام نواحی رحم ،واژن و لگن را مورد ارزیابی قرار دهیم . شاید برخی افراد تصور کنند که این سونوگرافی خطر دارد و تهاجمی می باشد ،باید گفت که این سونوگرافی یکی از راه های تشخیص و بررسی انواع بیماری ها می باشد که کاملا بی خطر و غیر تهاجمی می باشد .
دلایل انجام سونوگرافی ترانس واژینال
برخی از مهم ترین دلایل انجام این نوع سونوگرافی به شرح زیر است:
- درد لگن
- بررسی مشکلات باروری
- تشخیص کیست ها و تومورها
- ارزیابی مشکلات رحمی
- تشخیص خونریزی غیرطبیعی
- بررسی وضعیت بارداری
- تشخیص عفونت های لگنی
- معاینه غیر طبیعی لگن یا شکم
- تشخیص وجود چسبندگی های احتمالی لگن
- خونریزی غیرطبیعی واژن
- تشخیص حاملگی خارج رحم
مزایای سونوگرافی ترانس واژینال
سونوگرافی ترانس واژینال یک ابزار تشخیصی موثر در زمینه بیماری های زنان و زایمان بوده به همین دلیل از مزایای متعددی برخوردار بوده که به شرح زیر است:
- وضوح بالا
- تشخیص دقیق تر
- عدم نیاز به مثانه پر
- غیرتهاجمی و ایمنی
- کاربرد در اوایل دوران بارداری
اهمیت سونوگرافی ترانس واژینال در دوران بارداری
سونوگرافی ترانس واژینال یکی از مهم ترین تصویربرداری در دوران بارداری بوده زیرا تصاویر دقیقی از رحم ، تخمدان ها و سایر ساختارهای لگن ارائه می دهد. لازم به ذکر است این نوع سونوگرافی در اوایل دوران بارداری بین هفته ششم تا دهم بارداری انجام می شود و از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بوده است:
- تشخیص زودهنگام بارداری
- بررسی موقعیت و رشد جنین
- ارزیابی سن بارداری
- بررسی مشکلات بارداری
- ارزیابی ساختارهای لگن
- تشخیص سقط جنین
- بررسی علت درد و لکه بینی در بارداری
- تشخیص بارداری خارج رحمی
- تشخیص پارگی زودرس کیسه جنین
روش انجام سونوگرافی ترانس واژینالی
در طی این نوع از سونوگرافی ،رادیولوژیست دستگاهی به نام پروپ را از طریق دستگاه تناسلی زن وارد می کند ،این دستگاه قابلیت ساطع کردن امواج صوتی را از خود دارد ،که سبب نماش دادن در مانیتور به عنوان خروجی می گردد . رادیولوژیست با حرکت داخل پروپ در ناحیه واژن تمام وضعیت را مورد ارزیابی قراردهد ،لازم به ذکر است که سونوگرافی ترانس واژینال از کیفیت بالایی بر خوردار است و می تواند یکی از مزایای این روش سونوگرافی نسبت به سایر روش ها باشد .
از سونوگرافی واژینال در چه مواردی می توان استفاده کرد ؟
- بررسی اختلالات مربوط به دوران قاعدگی
- وجود کیست و توده
- بررسی علل خونریزی های غیر طبیعی
- بررسی بارداری های خارج رحمی
- بررسی علل درد در نتیحه لگن و شکم
- بررسی علل مشکلات ناباروری در بین بانوان
زمان مورد نیاز برای سونوگرافی ترانس واژینال
می توان گفت حداکثر زمان مورد نیاز برای انجام این نوع از سونوگرافی تقریبا 30 دقیقه است . اما برای تخمین زمان دقیق می توان گفت این زمان بستگی به وضوح تصویر دارد که به عنوان خروجی نمایش داده می شود . بهترین زمان برای انجام سونوگرافی ترانس واژینال روز 5 ام قاعدگی است .
نکات مورد توجه قبل از سونوگرافی ترانس واژینالی
بهتر است برای این نوع از سونوگرافی مثانه حالت نیمه پر داشته باشد ،همچنین برای این نوع از سونوگرافی لباس های پایین تنه خود را در آورید و سپس بر تخت دراز بکشید تا سونوگرافی انجام شود . این نوع از سونوگرافی کاملا بدون درد است ،تنها با منقبض کردن عضلات خود ممکن است کمی فشار را احساس کنید .