زمان مطالعه: 6 دقیقه

در پاسخ به پرسش ماموگرافی چه کاربردی دارد؟ باید ذکر شود تصویربرداری یا ماموگرافی سینه از طریق اشعه ایکس به کشف و تشخیص سرطان سینه می پردازد ؛ با توجه به آمار به دست آمده از موسسه ملی سرطان ، سرطان سینه از شایع ترین سرطان ها در میان زنان می باشد.

ماموگرافی چه کاربردی دارد؟

طبق توصیه پزشکان بهتر است بانوانی که سن آن ها بیش از 40 سال است هر یک الی دو سال تحت ماموگرافی قرار گیرند لازم به ذکر است بانوانی که در خانواده خود سابقه ابتلا به سرطان سینه داشته اند باید زودتر از سایر افراد تحت غربالگری قرار گیرند.

ماموگرافی و کاربرد آن در تشخیص و درمان

ماموگرافی ، یک روش تصویر برداری با استفاده از اشعه ایکس با دوز کم ، از سینه ها می باشد. این تکنیک برای زنانی که دوره یائسگی خود را پشت سر گذاشته اند ، مفید می باشد. زنان 50 تا 70 سال ، بهتر است هر دو سال یک بار ، ماموگرافی را بعنوان بخشی از خدمات غربالگری سینه ، انجام دهند. ماموگرافی در صورت مشاهده برآمدگی در سینه ، به منظور کنترل آن ، در کلینیک های مربوطه مورد استفاده قرار می گیرد.

ماموگرافی چیست ؟

ماموگرافی یک اشعه X با دوز کم ، از سینه ها می باشد. اشعه X نوعی پرتو با انرژی بالا می باشد. یک دستگاه اشعه X می تواند ، تابش های کوتاه تری از اشعه های X را نیز تولید کند. این پرتوها به آسانی از مایعات و بافت های نرم بدن عبور می کنند. با این وجود ، بافت های متراکم ( معمولاً استخوان) ، جلوی برخی پرتوهای اشعه X را می گیرد. تراکم به معنی مقدار چیزی است ، که در یک فضای خاص وجود دارد. هر قدر بافت متراکم تر باشد ، اشعه X کمتری عبور می کند.

در ماموگرافی دیجیتال ، دوز کمتری از پرتو نسبت به ماموگرافی آنالوگ ، مورد استفاده قرار می گیرد. میزان نرمال بودن تصویر ، به سیستم های دیجیتال استفاده شده وابسته است. اشعه X به تصویر دیجیتال سینه ، تبدیل می شود و در کامپیوتر ذخیره می گردد. در ماموگرافی بافت متراکم برآمدگی های سینه ، در تصویر نشان داده می شوند. برآمدگی هایی که سرطانی هستند ، دارای شکل ظاهری ویژه ای می باشند.

ماموگرافی می تواند سرطان های سینه ، را قبل از اینکه آن ها به صورت یک برآمدگی قابل حس کردن باشند ، نمایان کند.

ماموگرافی چه کاربردی دارد؟

ماموگرافی برای شناسایی سرطان سینه استفاده می شود. از آنجایی که ماموگرافی می تواند ، سرطان را قبل از قابل حس شدن آن به صورت یک برآمدگی شناسایی کند ، بعنوان یک تست در برنامه غربالگری پستان ، مورد استفاده قرار می گیرد. زنان بین 50 تا 70 سالگی بهتر است ، هر دو سال یک بار ، آزمایش غربالگری سینه را انجام دهند.

خانم هایی که دارای سابقه سرطان سینه هستند ، یا در بستگان نزدیک آن ها موارد ابتلا به سرطان سینه وجود دارد ، باید سالانه تست ماموگرافی را انجام دهند. سرطان سینه رایج ترین نوع سرطان ، در میان زنان می باشد. ایده برنامه غربالگری ، به معنی استفاده از توان و قدرت شناسایی زودهنگام ماموگرافی ها ، برای تشخیص و برداشتن سریع سرطان می باشد.

این بدان معناست که سرطان در مراحل اولیه ، قابل درمان بوده و نتیجه بهتری را به دست می دهد. برآورد ها نشان می دهد با شروع برنامه غربالگری ، از وقوع 43 مرگ در یک جمعیت 10000 نفری زنان ، پیشگیری می شود.

ماموگرافی چه کاربردی دارد؟

همچنین ماموگرافی بعنوان یک تست ، در زمان احساس وجود یک برآمدگی در سینه یا دیگر تغییرات در این اندام ، مورد استفاده قرار می گیرد. وقتی شما یک برآمدگی را در سینه خود احساس می کنید ، به طور نرمال به یک کلینیک تخصصی پستان ، برای انجام تست های بیشتر مراجعه می نمایید. یکی از این تست ها ماموگرافی می باشد.

به طور کلی ، ماموگرافی ها در زنان مسن تر که دوره یائسگی خود را سپری کرده اند ، کاربردی تر و مفید تر می باشد. این به دلیل شیوه تغییرات بافت سینه ها ، بعد از یائسگی می باشد. بنابراین ، اگر در سینه شما برآمدگی پدیدار شد و سن تان کمتر از 50 سال بود ، به جای ماموگرافی از تست سونوگرافی استفاده خواهد شد.

برخی بیماران تحت هر دو تست ماموگرافی و سونوگرافی ، قرار خواهند گرفت. تست های دیگر از قبیل نمونه برداری نیز قابل استفاده می باشند. این تست ها به تشخیص متخصص ، ابتلا به سرطان یا غیر سرطانی بودن تغییرات رخ داده در سینه تان را ، مشخص خواهد کرد.

ماموگرافی چه کاربردی دارد؟

کاربرد ماموگرافی دیجیتال

از طریق ماموگرافی دیجیتال می توان اطلاعات را ذخیره و آنالیز کرد ؛ برخی از مزایای آن عبارت اند از :

  • آنالیز دقیق و بیشتر
  • افزایش وضوح
  • ذخیره سازی راحت تر
  • میزان اشعه ایکس نسبت به ماموگرافی آنالوگ کمتر است.

ماموگرافی چه کاربردی دارد؟

زمانی که ماموگرافی انجام می دهم چه اتفاقی می افتد ؟

از شما خواسته می شود ، تا لباس بالا تنه خود را در آورید. تکنسین که ماموگرافر را رادیوگرافر نامیده می شود ، سینه های شما را یک به یک ، بر روی صفحه اشعه X قرار می دهد. او موقعیت سینه ها را برای قرار گرفتن در وضعیت مناسب نسبت به اشعه X ، تنظیم می کند. همچنین توضیحات لازم را در خصوص نحوه ایستادن ارائه داده ، و از شما می خواهد تا سر خود را در جهت مشخصی برگردانید ، و بازوهای خود را در موقعیتی که او به شما می گوید ، قرار دهید.

سپس صفحه دیگری به سمت سینه شما حرکت داده شده ، و سینه شما بین دو صفحه قرار می گیرد. دو عکس از دو موقعیت مختلف گرفته می شود. یک نما بالا به پایین و نمای دیگر زاویه دار می باشد. این کار باعث می شود که بتوان تصویر جامعی ، از بافت سینه به دست آورد.

از شما خواسته می شود تا در طول عکس گرفتن ، بی حرکت باشید. تحت فشار قرار گرفتن سینه ها بین دو صفحه ، اندکی دردناک است. البته گرفتن عکس به سرعت انجام می شود و به محض برداشته شدن فشار از روی سینه ها ، احساس درد نیز از بین خواهد رفت.

کل روند معمولاً کمتر از نیم ساعت طول می کشد ، و هر تصویر ماموگرافی ظرف چند ثانیه گرفته می شود.

آیا ماموگرافی خطرناک است؟

ماموگرافی یک تست بی خطر می باشد. برخی خطرات احتمالی آن عبارتند از :

انتظار برای نتیجه تست می تواند اضطراب آور باشد ، و البته در صورت مثبت بودن نتیجه تست ، اضطراب بیشتری به فرد غلبه می کند. بسیاری از زنانی که بعد از یک ماموگرافی ، برای انجام تست های دیگر فرا خوانده می شوند ، مبتلا به سرطان نیستند. بنابراین نگرانی آن ها بی مورد است.

وقتی برای غربالگری ماموگرافی انجام می دهید ، این احتمال وجود دارد که بتوان سرطان را به طور زود هنگام تشخیص داده ، و از شیوع آن و ایجاد آسیب های جبران ناپذیر ، جلوگیری کرد. در این حالت شما از شر درمان های غیر الزامی خود را نجات می دهید. برآوردها نشان می دهد ، که با غربالگری سینه از مرگ های زیادی پیشگیری شده و زنان زیادی ، از قرار گرفتن تحت درمان های غیر الزامی رهایی می یابند.

گاهی ماموگرافی البته در موارد بسیار نادر ، قادر به تشخیص سرطان نمی باشد. این امر در هر 2500 تست ممکن است رخ دهد.

اگر ماموگرافی وجود یک مشکل را نشان دهد ، چه اتفاقی می افتد ؟

اگر ماموگرافی غیر عادی باشد ، تست های بیشتری مورد نیاز است. به خاطر داشته باشید که بیشتر زنانی که از آن ها خواسته می شود تا برای انجام تست به کلینیک مراجعه کنند ، به سرطان مبتلا نیستند. گاهی به علت وجود یک مشکل فنی در تصویر و نیاز به تکرار آن می باشد. گاهی یک برآمدگی در سینه وجود دارد ، که غیر سرطانی است ولی باید برداشته شود.

معمولاً اگر در غربالگری مشکلی شناسایی شود ، متخصص سینه های شما را کنترل کرده و با بررسی ماموگرافی ، تصمیم می گیرد که چه تست هایی مورد نیاز است. گاهی اسکن اولتراسوند مورد نیاز می باشد.

گاهی متخصص تشخیص می دهد ، که از بخشی از سینه شما که در ماموگرافی غیر عادی نشان داده شده است ، نمونه برداری شود. این نمونه برداری با استفاده از یک سوزن بلند بسیار ریز ، انجام می شود. گاهی نمونه برداری با بریدن و جدا کردن یک قطعه بسیار کوچک از سینه ، انجام می شود. سپس بافت سینه تحت میکروسکوپ آزمایش می شود ، تا سرطانی یا غیر سرطانی بودن آن مشخص شود.

نتیجه ماموگرافی به چه معنا است ؟

ماموگرافی می تواند به تشخیص سرطان ، کلسیفیکاسیون ، کیست ها ، کیسه های پر شده از مایع که در طی برخی از دوره های قاعدگی زنان بروز می یابند ، بپردازند.

ماموگرافی چه کاربردی دارد؟

کدام زنان باید ماموگرافی سینه انجام دهند ؟

معمولا ماموگرافی در افرادی که دارای شرایط ذیل می باشند ، انجام می گیرد.

  • بروز یک غده در سینه
  • بروز برآمدگی در زیر بغل
  • تورم قسمتی از سینه
  • بافت چاله ای در پوست سینه
  • بروز تغییر در اندازه یا شکل سینه
  • احساس سنگینی در یکی از سینه ها
  • تو رفتن نوک سینه
  • ترشحات نوک سینه
  • احساس درد در سینه
  • بروز قرمزی ، جوش یا خارش سینه یا نوک آن

ماموگرافی برای مردان نیز تجویز می شود ؛ البته میزان شیوع سرطان سینه در مردان بسیار کمتر از زنان می باشد.