کیسه های پر مایع موجود در پستان را کیست سینه می گویند. این کیست ها باعث تغییر حجم و سایز سینه می شوند. همه کیست های ایجاد شده در سینه، عامل سرطانی نمی باشند. درصد ابتلای خانم ها به این عارضه بیشتر از آقایان می باشد، اما آقایان نیز به آن دچار می شوند.
علائم کیست سینه
تومور در سینه همراه با درد، ظاهر می شود. اندازه آن با توجه به چرخه قاعدگی متفاوت می باشد.
• وجود توده ای گرد و متحرک در سینه
• درد در هنگام لمس کردن سینه (قبل از سیکل قاعدگی)
• بزرگ شدن سایز سینه قبل از سیکل قاعدگی
• کوچک شدن سینه بعد از سیکل قاعدگی
انواع کیست های سینه
کیست ریز یا میکروکیستها: کیست هایی هستند که با دست قابل لمس نمی باشند و فقط با اشعه و ماموگرافی قابل شناسایی خواهند بود.
کیست بزرگ یا ماکروکیستها: این کیست ها بزرگ بوده و قطر آن بین 3 تا 5 سانتی متر می باشد، که به بافت های مجاور خود فشار وارد می نماید، در نتیجه درد و ناراحتی در سینه ایجاد می کند.
علل بروز کیست سینه
علت قطعی و نهایی برای ابتلا به این عارضه هنوز ناشناخته و نامعلوم می باشد، اما برخی از استروژن های زائد و اضافی بدن که بافت سینه را تحریک می کنند، باعث به وجود آمدن کیست در سینه می شوند. کیست ها از تورم در بافت سینه ایجاد می شوند. علت این تورم در واقع افزایش سلولهای غدد شیری و رشد بافت فیبروز در آن می باشد. وقتی کیست های بزرگ تر ایجاد می شوند، که این بافت ها رشد زیادی کرده باشند و مانع از خروج ترشحات از مجرای غده شده باشند. این تودهها معمولا در لمس با دست تکان می خورند و درد کوچکی ایجاد می کنند.
کیست در خانم ها قبل از یائسگی و در سنین 35 تا 50 سال بسیار شایع است، اما این عارضه ممکن است در هر سنی رخ دهد.
باید گفت که اگر این کیست ها خوش خیم باشند، اغلب در سن یائسگی به صورت خودکار ناپدید می شوند، و نیاز به درمان ندارند.
روشهای تشخیص کیست سینه
- کیست سینه از طریق روشهای مختلفی قابل تشخیص است که در این قسمت به برخی از روشهای تشخیص این بیماری اشاره می نماییم:
- معاینه بالینی: پزشک با لمس سینه و بررسی توده ها و برآمدگی ها وجود کیست را تشخیص می دهد. اگرچه معاینه بالینی اطلاعات اولیه و کافی را فراهم می کند ، اما برای تشخیص دقیق تر از تصویربرداری استفاده می شود.
- سونوگرافی: سونوگرافی یکی از اصلی ترین ابزارهای تشخیصی برای کیست سینه بوده و از امواج صوتی برای تولید تصاویر از بافت های داخلی سینه استفاده می کند.
- ماموگرافی: ماموگرافی یک تصویربرداری با اشعه ایکس از سینه بوده که در تشخیص توده ها و کیست ها نقش بسزایی دارد. این روش به خصوص در زنان بالای 40 سال یا در موارد مشکوک به سرطان سینه مورد استفاده قرار می گیرد.
- نمونهبرداری (بیوپسی): لازم به ذکر است اگر سونوگرافی یا ماموگرافی به طور قطعی نوع توده را مشخص نکند ، پزشک ممکن است نمونه برداری انجام دهد. در این روش، یک نمونه کوچک از بافت یا مایع کیست برداشته شده و تحت آزمایش قرار می گیرد.
- آسپیراسیون با سوزن ظریف: در این روش یک سوزن نازک به کیست وارد شده تا مایع داخل آن تخلیه شود. اگر مایع شفاف و بدون خون باشد تشخیص کیست به عنوان یک توده خوش خیم تایید می شود.
درمان کیست سینه
اگر کیست ظاهر شده بزرگ و دردناک باشد، بایستی با جراحی بافت های سرطانی را خارج کرد، اما اگر کوچک و بی عارضه باشد، نیاز به درمان ندارد و همراه با مصرف برخی از داروها رفع می شوند.
آیا کیست سینه خطرناک است؟
به طور کلی کیست سینه خطرناک نیست و در بیشتر مواقع خوش خیم (غیرسرطانی) است. این کیست ها به عنوان بخشی از تغییرات طبیعی در بافت سینه به ویژه در زنان در سنین باروری ظاهر می شوند و اغلب بدون نیاز به درمان خاصی از بین می روند.
در چه سنی احتمال بروز کیست پستان وجود دارد؟
طبق کیست پستان بیشتر در زنان بین 30 تا 50 سال مشاهده می شود. لازم به ذکر است این کیست ها در دوران قبل از یائسگی بسیار شایع هستند زیرا در این دوره تغییرات هورمونی مرتبط با چرخه قاعدگی باعث ایجاد یا تشدید کیست شود.